تحریمهای جدید آمریکا، پرداخت قسطی پول نفت ایران از سوی هند، پس گرفتن پیشنهاد وام 500 میلیون دلاری ایران به پاکستان و برنامهریزی اروپاییها برای خرید گاز ایران از مهمترین خبرهای هفته گذشته در رابطه با ایران در صفحه اقتصادی رسانههای خارجی بود.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل فارس، در هفتهای که گذشت بحث داغ رسانههای ایران خبر اضافه شدن 19 شرکت و فرد حقیقی به فهرست تحریمهای ایران بود که از سوی وزارت خزانهداری آمریکا اعلام شد. به دنبال این خبر این نکته مورد توجه قرار گرفت که آیا توافق ژنو شکسته شده است یا نه.
زانو زدن سناتورهای امریکایی در برابر رژیم صهیونیستی
به گفته یکی از تحلیلگران آمریکایی عهدشکنی آمریکا و اعمال تحریمهای جدید، معنایی جز زانو زدن سناتورهای آمریکایی در برابر رژیم صهیونیستی ندارد.
با این وجود مقامات آمریکایی اعلام کردند که این تحریمها جدید نبوده و ماری هارف سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: قرار دادن شرکتها در فهرست تحریمهای ایران ادامه مییابد.
نیاز اروپاییها به گاز ایران/ برنامه برای خرید گازی که خط لوله آن احداث نشده
نکته جالب توجه اینجاست که غربیها با وجود تحریمها و بداخلاقی، هنوز به بازار نفت و گاز ایران محتاجند به طوریکه وزیر انرژی ترکیه از برنامهریزی 5 کشور اروپایی برای خرید گاز از تهران از طریق خط لولهای که ایران قصد ساخت آن را دارد، خبر داد.
پرداخت قسطی پول نفت ایران از سوی هند
خبر مهم این هفته رسانههای خارجی به خصوص هندی به پولهای بلوکه شده نفت ایران در هند برمیگشت.
پس از اینکه مشخص شد یک بانک هندی از پولهای بلوکه شده ایران در این کشور، سودهای کلانی به جیب زده است؛ یک مقام دولتی هند از درخواست تهران مبنی بر پرداخت سود به 3 میلیارد دلار پول نفت صادراتی ایران به این کشور، در جریان سفر مقامات بانک مرکزی ایران به هند خبر داد.
یک هیئت ایرانی به سرپرستی غلام علی کامیاب معاون بانک مرکزی به هند سفر کرده بودند تا تکلیف تسویه پولهای نفتی ایران به ارزهایی نظیر یورو و دلار را روشن کنند.
به دنبال این سفر، معاون بانک مرکزی هند گفت: دهلینو پول زیادی به ایران پرداخت نمیکند و پرداختها به صورت قسطی و تناوب به ایران انجام میپذیرد.
هندیها که از بلوکه شدن پول نفت ایران در بانکهای خود نهایت استفاده را بردهاند و توانستهاند از خروج دلار از کشور خود که با کسری بودجه زیادی روبرو است، جلوگیری کنند و بانک دولتی یوسیاُ را به رونق و صنعت بانکداری برگردانند و همچنین کفه تراز تجاری با ایران را کمی به نفع خود تغییر دهند با حصول توافق ژنو نسبت به کاهش مبادلات تجاری با ایران ابراز نگرانی کردند که مبادا ایران به دنبال شرکای تجاری جدیدی باشد.
اما مقامات ایرانی به دهلینو اطمینان دادند که ایران در رابطه با افزایش مبادلات اقتصادی با دهلینو جدی است.
با وجود حسن نیت مقامات ایرانی برای ادامه فعالیتهای تجاری با هند، دهلینو از تهران درخواست کرد تا برای تمدید مجوز فعالیت شرکتهای بیمه ایرانی پوششدهند فعالیتهای کشتیرانی دو کشور، تضمین مالی 23 میلیارد روپیهای از محل حساب ایران در بانک یوسیاُ ارائه دهد.
ایران به پاکستان وام نمیدهد
از دیگر اخبار مهم هفته گذشته، پس گرفتن پیشنهاد اختصاص وام 500 میلیون دلاری برای احداث بخش پاکستانی خط لوله صلح از سوی ایران بود.
از طرفی یک شرکت ایرانی نسبت به تامین کل هزینه 1.8 میلیارد دلاری ساخت بخش پاکستانی خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان و انجام تمام مراحل مهندسی آن ابراز تمایل کرد.
وزیر نفت پاکستان نیز در مصاحبه با رسانههای پاکستانی با توضیح اینکه خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان احتمالا طبق برنامه پیش نخواهد رفت، از مذاکره با همتای ایرانیش در مورد واردات نفت و فرآوردههای آن از ایران خبر داد.
وی توضیح داد که با زنگنه وزیر نفت ایران در مورد واردات الپیجی، ساخت پالایشگاه و واردات نفت و محصولات نفتی از ایران گفتگو کرده است.
آمارهای صادرات نفت ایران به نقل منابع خارجی
اداره گمرک کره جنوبی اعلام کرد: واردات نفتی این کشور از ایران در نوامبر 2013 (آبان 92) نسبت به ماه پیش از 26.7 درصد افزایش یافت و به 130 هزار و 193 بشکه در روز رسید.
یک مقام وزارت نفت هند اعلام کرد: دهلینو در 8 ماه نخست سال مالی این کشور برابر با 8 ماه نخست 92 معادل 5.82 میلیون تن نفت از ایران خریداری کرده است.