مخالفان خارجی اقتصاد مقاومتی قدرتهایی هستند که از وابستگی ایران در حوزه اقتصادی، منفعت زیادی نصیب آنها می شود. کشورهای اروپایی و آمریکا میدانند که این امر پادزهری برای پاشنه آشیل ایران، که همان وابستگی به نفت است، میباشد.
اقتصاد مقاومتی به عنوان یک رویکرد جدید در اقتصاد سیاسی ایران، موضوعی است که بعد از ابلاغ توسط مقام معظم رهبری، از طرف بسیاری از مسئولین،گروهها ، احزاب و همچنین مردم شریف ایران با استقبال مواجه شده است.
از همایش های برگزار شده تا دستورکارهای کابینه دولت و نطق های نمایندگان در مجلس شورای اسلامی، همگی نشان از تلاش و همکاری جهت تحقق اقتصاد مقاومتی در تمام حوزه های اقتصاد سیاسی ایران دارد.
اما همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند « روزی که سیاستهای اقتصاد مقاومتی اعلام شد، افراد در دستگاههای گوناگون به حمایت و ستایش از این سیاست ها برآمدند. لکن ستایش کافی نیست، حرکت لازم است، باید عمل کرد.»
اینکه چگونه بایستی اقتصاد مقاومتی عملیاتی شود، موضوعی است که در بسیاری از تحلیل ها، همایشها و یادداشت های موجود در خبرگزاری های مختلف بدان پرداخته شده است. موضوعی که کمتر بدان اشاره شده است، موضوع مخالفان اقتصاد مقاومتی است.
اینکه چه کسانی از اقتصاد مقاومتی درایران متضرر می شوند و چه گروهی با چنین رویکردی مقابله می نماید؟ سئوالی است که پرداختن به آن بخشی ازکار عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی را پیش خواهد برد. به هر حال از آنجا که هر رویکردی در مسائل اجتماعی اقتصادی و سیاسی موافقان و مخالفانی دارد، رویکرد اقتصاد مقاومتی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
از طرفی وجود کثرت موافقان دلیل بر این نیست که به دیدگاه مخالفان پرداخته نشود. هرچند باید متذکر شد که مخالفان مورد نظر در این مقاله، نه مخالفان نظری و تئوریک، بلکه مخالفان عملی شدن اقتصاد مقاومتی هستند. به همین دلیل آنها را مخالفان اقتصاد مقاومتی نام نهاده ایم.
آنها تنها مخالف صرف نیستند، بلکه به دلیل اینکه مقاوم شدن اقتصاد ایران و تکیه به توان داخلی را خلاف منافع سوداگرانه خود می دانند، با آن به مقابله می پردازند و از تحقق چنین رویکردی هراسانند. این گروه از مخالفان دو دسته اند. دسته اول مخالفان خارجی و دسته دوم مخالفان داخلی.
مخالفان خارجی
مخالفان خارجی اقتصاد مقاومتی قدرتهای هستند که از وابستگی کشورهای دیگر، به خصوص در حوزه اقتصادی، منفعت زیادی نصیب آنها خواهد شد. در خصوص ایران،کشورهای آمریکا و اتحادیه اروپا می دانند که رویکرد اقتصاد مقاومتی پادزهری است برای پاشنه آشیل ایران که همان وابستگی به نفت است. آنها می دانند در صورتی که چنین رویکردی تحقق یابد، دیگر نمی توانند با تحریم های یکجانبه ایران را مجبور به پذیرش خواسته های غیر معقول خود نمایند.
اینکه در بند 5 سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر «سهمبری عادلانه عوامل در زنجیره تولید تا مصرف، متناسب با نقش آنها در ایجاد ارزش...»تاکید شده است، نشان دهنده این است که حذف دلالی در اقتصاد ایران مورد توجه قرار گرفته است. |
---|
چون یک بخش اعظم رویکرد اقتصاد مقاومتی عدم وابستگی به نفت است و این یعنی اینکه در صورت تحقق آن، قدرتهای بزرگ به خصوص آمریکا، نمی توانند ایران اسلامی را از این ناحیه مورد فشار قرار دهند.
این مسئله در بندهای 13 و14 ابلاغیه سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» مورد تاکید قرار گرفته است. در این دو بند بر مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز و افزایش ذخایر راهبردی نفت وگاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز تاکید شده است.
بی شک چنین موضوعی در صورت تحقق، نه تنها یک گام به جلو برای ایران در مسیر پیشرفت و توسعه خواهد بود، بلکه برای غرب در مقابله با ایران یک گام به عقب خواهد بود. چون آنها یکی از مهم ترین اهرم های فشار را که همان تحریم نفتی بود، از دست خواهند داد.
از طرفی کشوری مثل چین نیاز دارد به اینکه در حوزه مصارف داخلی، بازار ایران را در اختیار داشته باشد. در حالی که اگر فرمایشات مقام معظم رهبری در زمین حمایت از تولید داخلی تحقق یابد، نیازی به ورود کالای چینی به بازار ایران نخواهد بود و البته از شرایط بین المللی ایجاد شده علیه ایران نیز نمی تواند سوء استفاده نمایید.
به تبع روسها نیز از وضعیت موجود نهایت استفاد را می برند و تا جای که ممکن است و شاید به صورت پنهانی، با وجود برخی اختلاف نظرها با غربی ها، سعی در عدم تحقق اقتصاد مقاومتی در ایران خواهد داشت.
مخالفان داخلی:
از آنجا که اقتصاد مقاومتی یک رویکرد درونی و معطوف به داخل کشور است، مخالفان داخلی آن مهم تر از مخالفان خارجی هستند. دشمن خارجی رفتار و عملکردش طبیعی است، چون هیچ کشوری دوست ندارد رقیب بین المللی اش قدرتمند شود و همواره درصدد وابسته نگهداشتن رقیب است و لذا تنها راه در مقابله با آن قدرتمند شدن است. اما دشمن داخلی در این زمینه یا باید رفتار و عملکرش اصلاح گردد، یا از صحنه اقتصاد کشور حذف شود.
در حوزه داخلی سه گروه هستند که تحقق اقتصاد مقاومتی را سدی در مقابل فعالیتهای سوداگرانه خود می دانند. این گروهها که به بخشی از بازار ایران سیطره و نفوذ دارند و عمده فعالیتهای آنها نه مولد بلکه سوداگرانه است عبارتند از: وارد کنندگاه اجناس خارجی، دلالان و بدهکاران بانکی.
وارد کنندگان می دانند که در صورت تحقق چنین رویکرد عالمانه ای در حوزه اقتصاد ایران، به راحتی نمی توانند بازار ایران را با کالاهای درجه دو و سه خارجی اشباع نمایند.آنها بهبود تولید داخلی که از فاکتورهای مهم اقتصاد مقاومتی است را مانع و سدی در مقابل واردات بی رویه خود می دانند.
برای مثال در حوزه کشاورزی معمولاً قبل از برداشت محصولات این گروه سعی در اشباع بازار دارند. آنها با این کار نه تنها بازار ایران را در اختیار خود می گیرند، بلکه کشاورزان را مجبور به فروش محصوات خود با قیمت کمتر از قیمت واقعی می نمایند. در این صورت اولین ضربه به تولید کننده کشاورز زده خواهد شد.
به همین جهت بند 6 سیاست های ابلاغیه اقتصاد مقاومتی بر افزایش تولید داخلی نهادهها و کالاهای اساسی (به ویژه در اقلام وارداتی)، تاکید دارد. افزایش تولید داخلی نیاز به بازار مصرف داخلی دارد و زمانی که تجار با وارادات بی رویه بازار داخلی را اشباع می کنند، نمی توان امید به تحقق افزایش تولید داخلی داشت.
بی شک در صورت تحقق اقتصاد مقاومتی، نه تنها یک گام به جلو برای ایران در مسیر پیشرفت و توسعه خواهد بود، بلکه برای غرب در مقابله با ایران یک گام به عقب خواهد بود. چون آنها یکی از مهم ترین اهرم های فشار را که همان تحریم نفتی بود، از دست خواهند داد. |
---|
به همین دلیل محدود کردن تجارت و رفتن به سمت یک اقتصاد توسعه یافته کشاورزی و صنعتی راه چاره ای برای گذر از اقتصاد تجاری خواهد بود.
گروه دلالان و واسطه گران، دیگر مخالفانی هستند که به دلیل واسطه گری و دلالی بین تولید کننده و مصرف کننده، به خصوص در حوزه کشاورزی، سودهای کلانی را به دست می آورند. آنها اقتصاد مقاومتی را خلاف منافع سوداگرانه خود می دانند.
بی شک اختلاف قیمت بین تولید و قیمت نهائی محصول در بازار برای مصرف کننده نیاز به آمار و ارقام ندارد و موضوعی است بدیهی که همه بدان اشراف دارند. در صورت تحقق اقتصاد مقاومتی یکی از حوزه های که دستخوش تغییر خواهد شد حذف این گروه از اقتصاد ایران و تلاش برای رفع موانع ایجاد شده توسط آنها جهت رسیدن هرچه زودتر محصولات داخلی، با کمترین واسطه، به دست مصرف کننده است. در نهایت نه تنها کشاورزان، بلکه مصرف کننده گان نیز از وضعیت پیش آمده خشنود خواهند شد.
اینکه در بند 5 سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر «سهمبری عادلانه عوامل در زنجیره تولید تا مصرف، متناسب با نقش آنها در ایجاد ارزش...»تاکید شده است، نشان دهنده این است که حذف دلالی در اقتصاد ایران مورد توجه قرار گرفته است. با این کار هم تولید کننده و هم مصرف کننده داخلی به حق خود خواهند رسید و هم فضای کسب و کار و تولید در داخل رونق خواهد گرفت.
گروهی دیگر که مخالفت و دشمنی آنها با چنین رویکردی بر هیچ کس پوشیده نیست، بدهکاران کلان بانکی هستند که با سوء استفاده از دریافت وام جهت فعالیت های مولد صنعتی و کشاورزی ، اقدام به فعالیتهای سوداگرانه در عرصه های غیر مولد اقتصادی نموده اند.
آنها نه تنها با انتقال تسهیلات اعطایی، که برای اشتغال زایی و افزایش تولید داخلی در زمینه صنعتی و کشاورزی دریافت نموده اند، به حوزه فعالیتهای سوداگرانه، منابع درآمدی کشور را هدر داده اند، بلکه در کنار دو دست اول و دوم سعی در به هم ریختن اقتصاد ایران و شکننده کردن آن دارند.
اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی که در بند 9 از سیاستهای ابلاغی مربوط به اقتصاد مقاومتی بیان شده است، راهکار مناسبی برای مقابله با بدهکاران و مفسدان بانکی است.
در صورت تحقق چنین موضوعی نه تنها با بدهکاران بانکی برخورد خواهد شد، بلکه از شکل گیری چنین باندهای درآینده نیز جلوگیری می شود.
در پایان بایستی یادآور شد که وجود عوامل داخلی و خارجی به عنوان مخالفان اقتصاد مقاومتی ،که بدان ها اشاره شد، شاید سدها و موانع زیادی در روند مورد نظر ایجاد کنند، اما بی شک توان مقابله با اراده یک ملت و نظامی چون جمهوری اسلامی ایران را نخواهند داشت.
دولت و مجلس با پشتوانه اراده مردمی با لبیک گفتن به فرمایشات مقام معظم رهبری، توان مقابله با هر سد و مانع داخلی و خارجی را خواهند داشت و انشالله چنین موضوعی تحقق خواهد یافت.
انتهای متن/