پس از دعوت اتیوپی از شرکتهای ایرانی برای حضور در بازار جامعه اقتصادی شرق و جنوب آفریقا (کمیسا) با جمعیتی بالغ بر 350 میلیون نفر، آفریقای جنوبی نیز با فراخوان پیمانکاران ایرانی به منظور مشارکت دوجانبه در استان های این کشور، زمینه های ورود ایران را به جامعه اقتصادی جنوب آفریقا (سادک) با جمعیت 300 میلیون نفری 13 کشور جنوب قاره آفریقا هموارتر کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس آفریقای جنوبی برای توسعه بیش از پیش زیرساختهای اقتصادی خود، ضمن اعمال مشوقهای جدید جلب و جذب سرمایه های خارجی از شرکت های ایرانی خواست از این فرصت استفاده کرده و در حوزه صادرات فرآوردههای نفتی، قیر و خدمات فنی – مهندسی با این کشور عضو گروه سادک وارد همکاری های دوجانبه شوند.
بخشودگی مالیاتی برای فعالان اقتصادی در پروژههای بزرگ که نیازمند سرمایه گذاری بالای 200 میلیون دلار است و معافیت 30 درصدی در عوارض گمرکی برای سرمایه گذاران خارجی از مشوق های جدید دولت آفریقای جنوبی برای سرمایه گذاران خارجی به ویژه شرکتها و سرمایهگذاران ایرانی در بخش خدمات فنی مهندسی است.
شرکتهای ایرانی البته هم اکنون در کشورهای عضو جامعه اقتصادی غرب آفریقا ( اکوواس ) در قالب مشاوره پیمانکاری و صدور خدمات فنی – مهندسی فعال هستند.
در این میان، آفریقای جنوبی هم که عضو " گروه سادک" است و بازاری با جمعیت 300 میلیونی نفری را در اختیار دارد می تواند بازار جذاب جدیدی برای پیمانکاران ایرانی باشد.
در گروه "سادک" یا همان جامعه توسعه اقتصادی جنوب آفریقا 13 کشور آفریقایی عضو هستند و به همین دلیل، تمام سرمایه گذاران خارجی حاضر در آفریقای جنوبی می توانند محصولات تولیدی خود در این کشور را بدون پرداخت عوارض گمرکی به تمام کشورهای عضو این جامعه اقتصادی صادر کنند.
آفریقای جنوبی البته چندی پیش نیز قانونی برای حمایت از سرمایه گذاران خارجی تصویب کرد که بر اساس آن دولت حمایت 100 درصدی از سرمایه گذاران خارجی را انجام می دهد و هیچ سازمانی حق ایجاد اختلال و مشکل در کار سرمایه گذار را ندارد.
ویلیام مکس فیلیمان وایتهد سفیر آفریقای جنوبی در ایران نیز خواستار سرمایه گذاری شرکتهای ایرانی در حوزه فرآورده های نفتی و قیر در آفریقای جنوبی شد.
کارشناسان اتاق تجارت آفریقای جنوبی هم گفتند در حوزه لوله های پلیمری، انتقال آب و جلوگیری از هدررفت آب در آفریقای جنوبی، نیازمند همکاری های دوجانبه با سرمایه گذاران هستیم و در این میان، خدمات فنی و مهندسی ایران از ظرفیت های مناسبی برای توسعه مبادلات برخوردار است.
آفریقای جنوبی با 52 میلیون نفر جمعیت در جنوبی ترین نقطه قاره آفریقا جزو اقتصادهای بزرگ و یک بازار نوظهور با درآمد متوسط است که بر عرضه فراوان منابع طبیعی متکی است.
این کشور دارای بخش های اقتصادی مالی پیشرفته، انرژی، ارتباطات، حمل و نقل، امور مالی و حقوقی، بورس و زیربنای لجستیکی مدرن برای توزیع موثر کالا است.
علیرغم وجود زمینه خوب روابط برای همکاری با آفریقای جنوبی، به جز صادرات تعدادی تراکتور ساخت ایران به این کشور جنوب قاره آفریقا، بخش خصوصی کشورمان به دلایل عدم پشتیبانی های لازم دولتی تاکنون از این ظرفیت استفاده نکرده است.
به گفته علیاکبر فرازی معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی ایران، تنها ۶ صدم درصد از بازار 110 میلیارد دلاری آفریقای جنوبی از آن فعالان اقتصادی ایرانی است.
وی با تاکید بر اینکه حجم مبادلات تجاری متناسب با روابط خوب دو کشور پیش نرفته است گفت: سهم ایران از واردت 110 میلیارددلاری آفریقای جنوبی تنها 6 صدم درصد در سال 2011 بوده است.
فرازی معتقد است طبق آمار موجود در سال 92 حجم مبادلات ایران و افریقای جنوبی 86 میلیون دلار بوده که 59 میلیون دلار مربوط به صادرات ایران به این کشور و 27 میلیون دلار واردات بوده است.
انتهای پیام/م