تاریخچه امولسیون ها:
امولسیون ها برای نخستین بار در سال 1900 میلادی تولید شدند و 20 سال طول کشیدتا وارد چرخه پروژه های عمرانی و راهسازی شوند. 30 سال پیش نخستین تجهیزات تولید و کاربری قیر های امولسیون به کشور ما وارد شد ام بهره گیری و کاربرد جدی آنها از 8 سال قبل یعنی سال 1382 مورد توجه قرار گرفت.بهره گیری از این نوع آسفالت علاوه بر فواید زیست محیطی،صرفه جویی اقتصادی قابل توجهی نیز به همراه دارد.کشورهای توسعه یافته از قیرهای امولسیون برای آزاد راهها،بزرگ راههاو راههای اصلی و فرعی بین شهری وروستایی استفاده می کنند.امکان استفاده به روش آسفالت سرد ،انواع آسفالت حفاظتی (سطحی،دوغاب،آب بندی امولسیون قیری،...)اندود سطحی،مصرف در مرمت و نگهداری آسفالت های انجام شده،لکه گیری و بهسازی وتثبیت خاکها و فرو نشاندن گردوغبار دلایل مبرهنی بر برتری این محصول هستند.
امولسیون ها چه نوع محصولاتی هستند؟
امولسیون شامل سه عنصر تشکیل دهنده است:قیر،آب و امولسینماید . در برخی مواقع عناصر دیگری نیز همانند پایدار کننده ها ، اصلاح کننده های پوشش و عوامل مانع شکست به این سه عنصر افزوده می شود.از این سه عنصر اصلی 70 تا 75 درصد امولسیون به قیر اختصاص دارد. که خواص آن در ترکیب امولسیون تاثیر مشخصی دارد. تاثیر مقدار آب به عنوان دومین عنصر اصلی در کیفیت و خاصیت امولسیون ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.عنصر سوم یعنی امولسینماید ها در حقیقت تعیین کننده خاصیت و کیفیت امولسیون هستند که به نسبت مقدار و کیفیت و چگونگی ترکیب می توانند ارزش محصول نهایی را تعیین کنند.
امولسیون های قیری انواع متفاوتی دارند که هر کدام از نظر سرعت شکستن و بار الکتریکی برای محیطی ویژه در نظر گرفته شده اند.
-امولسیون های کند شکن(نیمه پایدار):برای مخلوط کردن با مصالح دانه بندی شده طراحی شده است.زیرا این نوع امولسیون ها برای شکست فوری در مواجه با مصالح فرمول بندی نمی شوند بلکه می تواند محدوده وسیعی از مصالح را پوشش دهند. محصولات فرمول بندی شده امولسیون های نیمه پایدار می توانند از چند دقیقه تا چند ماه بر اساس نیاز کاربری مورد استفاده و اجرا قرار گیرند و خاصیت اولیه خود را از دست نمی دهند.این نوع امولسیون ها را می توان در میکسر های ثابت، متحرک و حتی در محل پروژه آماده نمود.این گونه ی امولسیون در سال های اخیر بیشتر به صورت آسفالت های سرد مورد استفاده قرار گرفته است.
امولسیون های قیری دیر شکن(پایدار):این نوع برای امکان اختلاط طولانی در نظر گرفته شده است که با دانه بندی متشکل از ریزدانه های زیاد و یا دانه بندی های پیوسته استفاده می شوند.زمان طولنی مدت اختلاط این نوع امولسیون موجب اطمینان از ترکیب مناسب و عمل اوری مخلوطی خوب را در پی دارد. این نوع مخلوط برای اموری مانند اندود سطحی، آب بندی سطح و روسازی بدون سنگدانه و فرونشاندن گرد و غبار طراحی شده است.
امولسیون های آنی شکن و میکروسوزفیسینگ:برای زمان هایی طراحی شده اند که به دوغاب های آب بندی با عمل آوری سریع نیاز داشته باشیم.تفاوت این نوع امولسیون با نمونه ی دیر شکن آنست که می توان به سرعت تولید و اجرا نمودو در نتیجه ترافیک را در مسیر پروژه کنترل نمود. یعنی محصولات جدید این نوع امولسیون قادرند پس از یک ساعت آماده تحمل بار عبور و مرور شده و جاده را از حالت انسداد به مسیری آماده تغییر دهند.
امولسیون ها همچنین از نظر بار الکتریکی نیز در رده بندی متفاوتی قرار می گیرند که مشتمل است:کاتیونیک،آنیونیک و غیریونی که هر کدام با امولسیون سازه های ویژه ای تولید می شوند.
اکنون با توجه به ویژگی ها و دلایل برتری این محصول به نظر می رسد به سبب حذف یارانه از قیرهای ام سی و در نتیجه با صرفه بودن امولسیون ها کاربرد این محصول گسترش بیشتری پیدا کند.شرکت فرش راه یزد با دقت نظر به توانمندیهای استان یزد و نیز شایستگی مردم میهن عزیزمان،پیش قدم شده است تا با استقرار تجهیزات قیرهای امولسیون سهم خود را در هماهنگی با برنامه های توسعه ملی ایفا نماید.این تجهیزات برای اولین بار در استان یزد به کار گرفته شده و امید است نتایج پیش بینی شده به شایستگی تمام حاصل شود. این شرکت در کنار تجهیزات تولید امولسیون توانسته است به یاری خداوند دستگاه چیپسیرینگ را نیز با ناوگان موتوری خود اضافه نماید که در این رابطه حائز جایگاه دوم در کشور است.دستگاه چیپسیرینگ یک ماشن تمام اتوماتیک است که به صورت مال بند به یک کشنه متصل می شود و قادر است ابتدا قیر را روی سطوح مورد نظر پاشیده و بلافاصله مصالح ریز دانه را روی آن پخش کند. این دستگاه برای ترمیم ترک های جاده،آسیب دیدگی ها و چاله های موجود در مسیر، کارایی ویژه دارد. با دستگاه چیبسیرینگ می توان لایه نازک و پایداری را روی آسفالت های قدیمی و مخدوش تغبیه نمود. که منجر به بهسازی جاده ها می شود.
دلایل زیست محیطی رجحان این محصول در مقایسه با ام سی ها
1)در هنگام فراوری فاقد آلودگی محیطی هستند.
2)برطرف شدن صدمات ناشی از تبخیر نفت سفید موجود در قیرهای ام سی که در امولسیون ها با آب جایگزین شده است.
3)به دلیل در دسترس بودن مواد اولیه این محصول بار ترافیکی و ترانزیتی کالا کاهش میابد که در سطح ملی می تواند رقم قابل توجهی هم در کاهش سوخت و هم در صرفه جویی مالی باشد.
4)کاربرد قیرهای امولسیون در تثبیت خاک و فرونشانی گرد و غبار به ویژه در کشور ما که بخش عظیمی از آ ن در معرض ریز گردها و ماسه های روان است.
فوايد قير امولسيون:
6)صرفه جویی در منابع نفتی کشور به دلیل بی نیازی از کاربرد نفت سفید.
7)ایمن بودن از آتشزایی و خسارات جانبی.
8)افزایش سرعت کار و اجرای آن در قیاس با ام سی ها .
9)امکان اجرا روی سطوح مرطوب و صرفه جویی در زمان تحویل پروژه ها.
10)قابلیت کاربری در بهینه سازی و ترمیم سطوح آسیب دیده و ترک خورده ی آسفالت های ام سی که صرفه اقتصادی قابل توجهی را در پی دارد.
نوشته مهندس امین رضوان پور
.